Veckans kändis - Suzanne Collins

Suzanne Collins, född 10 augusti 1962 i Hartford, Connecticut i USA, är en amerikansk författare.

Som dotter till en officer och Vietnamkrigs-veteran i Amerikanska flygvapnet flyttade hon och familjen mycket, men hon växte främst upp i östra USA. Med intresse för teater gick hon teaterlinjen vid Alabama School of Fine Arts och studerade därefter drama och telekommunikation vid Indiana University och dramatik–skrivande vid New York University under 1980–talet. Från 1991 var hon anställd som manusförfattare för barn-TV-program för kanaler som Nickelodeon. I början av 2000–talet började hon skriva barnböcker, bland annat en serie på fem böcker 2003–2007, The Underland Chronicles, en modernare form av "Alice i Underlandet"–inspirerad stil i New York City–miljö.

Därefter började hon skriva den oerhört internationellt framgångsrika trilogin The hunger games om dödsunderhållning i ett framtida ödelagt Nordamerika med inspiration från legenden om Theseus kamp med Minotaurus i antikens Grekland. De tre delarna heter Hungerspelen [The Hunger Games] (2008), Fatta eld [Catching Fire] (2009) och Revolt [Mockingjay] (2010). De tre böckerna är också filmatiserade med Collins som manusförfattare. Den första, The Hunger Games hade premiär i början av 2012.

Collins har erhållit en mängd priser för sitt föfattarskap. Hon bor med sin man och deras två barn i Newtown, Connecticut.

GRATTIS SUZANNE COLLINS I EFTERSKOTT EGENTLIGEN ÄR DET 10:DE AUGUSTI IDAG MEN DETTA ÄR ETT TIDINSTÄLLT INLÄGG. ♥



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0